Nederlanders onvoorzichtig met wachtwoorden

Een grote groep Nederlanders is zich nog altijd onbewust van de gevaren en risico’s van internet. Een groot deel denkt dat de kans klein is dat ze ermee te maken krijgen, maakt zich er daarom niet al te veel zorgen over en denkt zich hiertegen toch niet te kunnen verweren. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gfk in opdracht van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De resultaten ervan zijn maandag naar de de Tweede Kamer gestuurd.

Veel Nederlanders weten niet hoe er misbruik van computers kan worden gemaakt en op welke manier ze zich hiertegen kunnen beschermen. Terwijl ze zelf juist de risico’s wel denken te kennen. Burgers blijken ook onvoorzichtig. Zo laten ze minder vaak updates van beveiligingssoftware installeren dan dit bij bijvoorbeeld bedrijven gebeurt. Wachtwoorden zijn nog lang niet bij iedereen veilig genoeg en burgers openen nog regelmatig e-mails van onbekenden die mogelijk virussen bevatten.

Maar ook bij de (Rijks-) overheid en bedrijven (ook in vitale sectoren) blijkt dat medewerkers ten opzichte van vorig jaar minder vaak wachtwoorden voor ieder account gebruiken en minder vaak op eigen initiatief hun wachtwoorden periodiek wisselen. Toch is er met name bij ambtenaren van de Rijksoverheid en bij medewerkers van bedrijven in vitale sectoren een hoge bewustheid van de internetgevaren. Zo zijn er steeds meer Rijksambtenaren die nooit bedrijfsgevoelige informatie delen via bijvoorbeeld e-mail, de cloud of een usb-stick.

Vooral bij gemeenten valt nog veel terrein te winnen. ‘Hierbij gaat het zowel om kennis en bewustzijn, gedrag als beleid’, stelt Gfk.

Minister Opstelten gaf maandag het startsein voor de campagne Alert Online, die mensen bewuster moet maken van de gevaren van internet. Meerdere overheidsinstellingen en bedrijven houden hun eigen interne bewustzijnscampagnes en vinden er onder meer masterclasses en seminars plaats.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Opstelten dat de overheid en het bedrijfsleven meer gaan samenwerken om de weerbaarheid tegen cyberaanvallen te verbeteren. Het aantal meldingen van cyberincidenten steeg van 55 in 2006 tot 356 in 2012, zo bleek eerder al uit cijfers.