Cybercriminelen maken steeds meer gebruik van ransomware. Zo worden onder meer mensen afgeperst via dating-apps.

Dat blijkt uit het kwartaaltapport van beveiligingsbedrijf McAfee.

Met deze ransomware, een soort malware,  proberen cybercriminelen mensen af te persen. Bijvoorbeeld door een computer te vergrendelen en deze pas beschikbaar te maken als er geld is betaald.

Deze trend verlegt zich nu ook naar datingapps, vertelt Gert-Jan Schenk van McAfee. “Apps monitoren het gebruik op de smartphone en zien dat je een datingapp gebruikt. Veel mensen durven daar nog niet voor uit te komen en dan heb je ook nog gebruikers die al een relatie hebben. De criminelen eisen dan geld om deze informatie niet openbaar te maken.” Ook komt het voor dat de datingapp zelf malware bevat en de gebruikers afperst.

In het tweede kwartaal van 2013 kwamen er zo’n 325.000 nieuwe ransomware-soorten bij. In het eerste kwartaal ging het nog om slechts 150.000 nieuwe soorten en de kwartaal daarvoor om minder dan 100.000.

Betalingsmethoden

Bedragen die worden betaald vanwege ransomware kunnen volgens McAfee eenvoudiger en sneller worden overgemaakt. Cybercriminelen maken volgens het rapport steeds vaker gebruik van anonieme betalingsmethoden in plaats van creditcards, die eenvoudiger te achterhalen zijn.

Door de invoering van IBAN, een nieuw en langer internationaal bankrekeningnummer, is het eenvoudiger via normale bankrekeningen snel geld over te maken, merkt Schenk op. Cybercriminelen overtuigen mensen er volgens hem van misbruik te maken van hun rekeningnummer door ze een vergoeding te bieden. Het geld dat binnenkomt wordt dan direct overgemaakt naar andere rekeningen waardoor de opsporingsdiensten alleen bij de tussenpersoon uitkomen.

Veel nieuwe ransomware opgedoken, Cybercriminelen maken steeds meer gebruik van ransomware. Meer weten over onze Qccs ICT diensten? Bel 013-5800186 of mail.