‘Pingen’ is terug: 20 miljoen gebruikers op iPhone en Android

Het mag dan slecht gaan met de smartphone-verkoop van BlackBerry, met de dienst Blackberry Messenger (BBM) gaat het uitstekend. Vorige week werd de app na jaren wachten uitgebracht op iOS en Android en heeft inmiddels al 20 miljoen actieve gebruikers erbij. Het totaal aan BBM-gebruikers staat daarmee op 80 miljoen, meldt het bedrijf.

Blackberry was de pionier op het gebied van gratis berichten sturen via mobiele telefoons. ‘Pingen’, zoals het sturen van berichten via BBM werd genoemd, werd een begrip onder jongeren. Voor veel jongeren was de gratis berichtendienst dé reden om een Blackberry te kopen.

Toen er alternatieven als WhatsApp en later Facebook Messenger werden gelanceerd, was het gauw gedaan met de populariteit. Met deze diensten konden jongeren namelijk ook met bezitters van iPhones en Android-toestellen chatten. En de berichtendienst BBM was tot voor kort alleen beschikbaar op Blackberry-toestellen.

Forse verliezen
Blackberry heeft nu dus eindelijk de stap gemaakt naar andere platformen, maar heeft daar nog steeds een enorme achterstand in te halen. WhatsApp heeft bijvoorbeeld 300 miljoen gebruikers en Facebook (Facebook Messenger), Google (Hangouts) en Microsoft (Skype) hebben zich ook in de strijd gemengd. Daarnaast zijn er nog talloze diensten die lokaal populair zijn. Desondanks lijkt de markt nog niet verzadigd en kent BBM een vliegende start.

Blackberry heeft te kampen met forse verliezen. De nieuwe Z10 sloeg niet aan bij consumenten en de fabrikant heeft de laatste jaren heel veel terrein verloren aan concurrenten als Apple en Samsung. Blackberry bleef lang vasthouden aan telefoons met volledig toetsenbord, terwijl de klant overstapte op de touchscreens van branchegenoten. Het bedrijf ontslaat onder meer 4500 werknemers, circa 40 procent van het totaal.

Sommige activiteiten zouden weliswaar ‘onzekerheid’ creëren, maar topman Thorsten Heins benadrukte dat Blackberry er financieel sterk voor staat. Het bedrijf beschikt over 2,6 miljard dollar in contanten en is schuldenvrij. Grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings ziet het nog zitten met het bedrijf en wil het samen met andere investeerders van de beurs halen. De groep biedt 9 dollar per aandeel, waarmee BlackBerry gewaardeerd wordt op 4,7 miljard dollar.