Voor kinderen: internetfilter of kinderbrowser

Wie een beetje rondklikt op internet en wat creatieve zoekopdrachten geeft, belandt al snel bij teksten en beelden die niet geschikt zijn voor (kleine) kinderen. Er zijn ruwweg twee benaderingen om daar wat aan te doen:

  • een internetfilter (‘nanny’-software) installeren of inschakelen. Er zit er standaard een in Internet Explorer, klik op Extra | Internetopties | Inhoud | Internetrestricties | Inschakelen;
  • een (gratis) kinderbrowser als MyBee installeren en gebruiken.

Verschil internetfilter en kinderbrowser

Het grote verschil tussen beide is dat een internetfilter of nanny-software werkt met een ‘zwarte lijst’ van verboden websites of verboden termen op websites. Helaas glippen er pagina’s door het filter, omdat expliciet materiaal niet altijd op de zwarte lijst voorkomt. Een heel andere benadering is die van een kinderbrowser als MyBee. Die werkt met een ‘witte lijst’ van websites die de browser (als enige) kan bezoeken. Vooral voor kleine kinderen is het gratis MyBee een handig programma om te gebruiken. Je geeft aan dat ze de website van Klokhuis, Sesamstraat en de scoutingclub kunnen bezoeken en verder niets.

 

Kinderbrowser MyBee installeren

(in Windows-account met beperkte rechten)

jongen laptopNu zou je zeggen: gelijk installeren dat MyBee. Dat kan. Nog beter is deze kinderbrowser installeren in een extra Windows-account, een met beperkte rechten. Zo voorkom je dat je kind(eren) per ongeluk je systeem kwetsbaar maken voor aanvallen, of toch met een andere browser het internet op ‘racen’.

Volg ons stappenplan om kinderbrowser MyBee te installeren:

  1. Ga naar Configuratiescherm | Gebruikersaccounts;
  2. ken je standaardaccount (dus met beheerdersrechten) een wachtwoord toe, dat alleen de ouders kennen;
  3. maak in hetzelfde onderdeel voor het kind ook een extra Windows-account aan, met beperkte rechten;
  4. zorg dat je nog steeds bent ingelogd in je standaard Windows-account met beheerrechten;
  5. download nu de MyBee kinderbrowser van MyBee.nl. Deze zal bij de installatie vragen hoe oud je kind is en daar toegestane sites op afstemmen. Ook moet je even een wachtwoord instellen voor beheerkwesties en het alsnog toestaan van geblokkeerde sites (een kind kan daar als MyBee-gebruiker om vragen);
  6. laat je kind telkens op Windows telkens inloggen op het ‘kinderaccount’, dan kan het kind prima surfen met de kinderbrowser MyBee;
  7. nog wel even alle snelkoppelingen weghalen naar Internet Explorer op het bureaublad en in het Startmenu van Windows.

Extra tip, tot slot

Snel schakelen tussen Windows-gebruikersaccounts gaat via Start | Afmelden | Andere gebruiker.

 

Veilig surfen op internet of meer willen weten?

De experts van het Qccs ICT helpen u graag vakkundig en snel op weg. Maak online een afspraak of bel gratis naar 0800 397 37 80.

 

Bij 400 like opnieuw een Tablet

qccs-tablet-aktie-like-shareDe vorige acties zijn goed verlopen. We houden daarom een nieuwe actie. Like en share ons bericht. Ditmaal zullen wij bij 100 shares en 400 likes op onze Facebookpagina weer een Tablet t.w.v. € 189,95 weggeven.

Meedoen is eenvoudig, like onze facebookpagina.

Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.